• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Türkçe   +90 (0530) 207 06 42         info@mzkharita.com ®  Ankara ve Konya Şubelerimizle Hizmetinizdeyiz.
Türkçe  +90 0555 765 20 42

                                   
 

Plankote

Plankote Hizmetlerimiz Hızlı,Doğru ve Güvenilir personelimiz tarafından yapılmaktadır.

Plankote nedir?
Plankote kısaca, projelere altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Diğer bir ifadeyle; parsel bazında ya da belirli bir alan üzerinde sabit bir noktaya bağlanarak ya da itibari olarak belirli aralıklarla arazi kotlarını alıp, üzerindeki mevcut ağaç gibi tesislerin tersim edilerek, belirli ölçekte çizilip hazırlanmasıdır. Harita mühendisleri tarafından değişik ölçme yöntemleri ile hazırlanan, arazinin topoğrafik yapını gösteren bir harita türüdür. Plankote, resmi evraklar için kullanılacaksa arazinin bulunduğu il, ilçe, köy, pafta numarası, ada ve parsel bilgileriyle birlikte; arazide bulunan mevcut yol, bina, şev, direk, çeşme gibi sembollerle tanımlanan nesnelerle birlikte belirli aralıklarla arazinin mevcut kotları gösterilmektedir.

Plankote nasıl yapılır?
Bu ölçümler diğer harita yapımı için gerekli olan ölçümler ile benzerlik göstersede, hassasiyet ve ölçüm teknikleri açısından bazı farklılıklar içermektedir. Plankote ölçümleri iki şekilde yapılabilmektedir:
1) Trigonometrik yükseklik ve kutupsal koordinat ölçme yöntemi ile: Bu yöntem ile her 3-5 metre’de bir arazinin belirtilen yöntemlerle kotlarının alınması, hesaplanması ve uygun ölçekte çizilmesidir.
2) Karelajlı plankote: Bu yöntemde arazi hassasiyet kriterine göre her 3-5 metre’de bir çakılan kazıklarla kare ağına bölünür. Daha sonra bu kare ağında geometrik nivelman yapılmak sureti ile her bir kazığın mm hassasiyetinde kot değerleri hesaplanır.

Plankote ölçümü hangi cihazlar ile yapılır?
Plankote ölçümleri, günümüzde GPS veya Total Staion (Elektronik Takometre) olarak adlandırılan cihazlar yardımı ile kolayca yapılabilmektedir. Plankote ölçüm aralığı, ölçüm yapan kişinin belirlediği ölçeğe bağlıdır. Sahanın 3-5 metre aralıklar ile (X, Y, Z) olarak belirlenen değerleri, ölüm cihazları ile okunur. Krokiler gerek duyulması durumunda çizilebilir. Arazide çizilen krokiler, haritacıların karmaşık alanlarda yaptıkları ölçümlerde kolaylık sağlamaktadır.

Plankote hangi programlar ile hesaplanır?
Arazi ortamında okunarak ölçüm cihazlarına kayıt edilen veriler, ofiste ortamında bilgisayara aktarılmı yapılır. Daha sonra bu verilerden elde edilen noktalar, gerekli olan bir CAD programı yardımı ile açılarak çizimi yapılır. Çizim sırasında arazide tutulmuş olan krokiler, hata oranını azaltmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan bazı CAD programlarına arasında NetCAD, AutoCAD ve GeoCAD gibi programları gösterebiliriz. Bu programlar yardımıyla hesaplanarak oluşturulan plankote krokisi 1/100, 1/200, 1/500 veya 1/1000 ölçeklerinde alınan çıktıları müşterilere teslim edilmektedir. Çizimlerin sayısal ortamda istenmesi durumunda ise AutoCAD (.dxf veya .dwg) veya NetCAD (.ncz) dosya yapılarında teslimi yapılabilmektedir.

1443 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın